top of page

Reacties van cursisten

Alice de Bie  
www.alicedebie.nl 
Nijmegen e.o.

Ik was zo enthousiast over de manier van scholen en de inhoud van de lessen van de zwangerschapsreflexologie dat ik me gelijk inschreef voor de scholing fertiliteitsreflexologie die hierop volgde.  Wederom gegeven op een bevlogen manier, goed onderbouwd en met een schat aan praktijkvoorbeelden. Een verantwoorde manier om je te verdiepen in je vak.

In mijn praktijk in Nijmegen komen steeds meer vrouwen die zwanger zijn of die problemen hebben om zwanger te worden. Met partner erbij geeft dat een extra dimensie.

Als je komt in het beginstadium zijn de mogelijkheden onbeperkt maar ook voor vrouwen die al een traject in het ziekenhuis zijn begonnen zijn er mogelijkheden op gebied van ontspanning en je weer goed in je lijf voelen.

Een cliënte uit mijn praktijk is inmiddels bevallen van een gezonde zoon, drie andere vrouwen waaronder een Marokkaanse, zijn nog in behandeling. Steeds meer vrouwen vinden de weg naar het op een natuurlijk manier bevorderen of realiseren van een zwangerschap wanneer dat niet spontaan gaat.

Een voorbeeld : in de reguliere zorg wordt niet naar de zuurgraad in het lichaam gekeken. Het blijkt dat hoe zuurder je lichaam is (eenvoudig te testen met urine) het moeilijker is om zwanger te worden of zelfs onmogelijk. We hadden tijdens de cursus een groepsgenoot die dat bij haarzelf had meegemaakt. Door het volgen van een dieet werd haar lichaam minder zuur. Inmiddels is ze moeder en dat op een betrekkelijk eenvoudig en natuurlijke manier. Dat maakte veel indruk. Het verder kijken bij zwangerschap en fertiliteit op een natuurgenees-

kundige of energetische wijze, geeft nieuwe mogelijkheden

Toch kunnen we niet zonder de reguliere zorg maar het zou mooi zijn om te kunnen samenwerken en van elkaars werkwijze op de hoogte te zijn.

Wat me bijzonder aantrekt van Carla is de bezieling die ze in haar werk legt en in de manier waarop ze haar kennis overdraagt. Tijdens de praktijklessen merk je dat ze snel en haarfijn pijnpunten en blokkades weet te vinden als ze tussendoor bij een van de cursisten even aan het "werk" is.  Het uitdragen van haar kennis via website, organiseren van scholing, lezingen, workshops en mooie folders maakt het geheel compleet. Daarmee draagt Carla veel bij aan de bekendheid van voetreflexologie binnen de gezondheidszorg.

Ik heb zelf de stille wens dat ze een boek maakt van haar kennis en talrijke praktijkervaringen, bijzonder en nuttig voor zowel de doelgroep als de therapeuten zelf.

Irene Brouwer

www.ibbodycoaching.nl
Amsterdam en De Bilt.

Ik heb de cursus voor zwangerschapsreflexologie gevolgd bij Carla Huis in ’t Veld in 2008, omdat ik mij met name meer wilde richten op zwangere vrouwen. De cursus vond ik geweldig en ik heb er veel bijgeleerd. Ik weet nog goed, dat ik op een praktijkdag tijdens de cursus een verloskundige, die op dat moment (toevallig) zwanger was, moest behandelen. Dit voorval noem ik, omdat ik momenteel veel contact heb met verloskundigen (eerste en tweede lijns), omdat ik in een ziekenhuis in Amsterdam werk op de afdeling Verloskamers en op de kraamafdeling. Ik werk daar, naast het hebben van mijn eigen praktijk, als afdelingssecretaresse. Naast mijn werk als reflexzonetherapeut zie ik dat als een grote aanvulling: ik maak (bijna) dagelijks mee hoe de ‘andere kant’ er uitziet van het zwanger zijn op het gebied van de zorg. Ik zie bijvoorbeeld hoe een ‘versie’ (het manueel keren van de baby die in stuitligging ligt) in zijn werk gaat. Dit gaat met behoorlijk wat kracht gepaard en is niet geheel zonder risico. Als ik de reflexzonetherapie daar tegenover (of liever gezegd: daarnaast) zet en zie dat ook de mogelijkheid bestaat om de baby te (laten) keren door middel van moxatherapie, dan is dat een extra kans. Beide manieren hebben een grote kans van slagen…

Door mijn werk in het ziekenhuis kan ik goed inspelen op de reflexzonebehandelingen die ik in mijn praktijk geef aan de zwangere vrouwen. Naast de zwangerschapsreflexologie geef ik ook zwangerschaps-massages en ben ik ook docente Shantala babymassage en zo is het cirkeltje rond.

Met behulp van de zwangerschapsreflexologie-behandelingen heb ik al een aantal goede resultaten mogen bereiken. Het komt vaak voor dat vrouwen een zwangerschapswens hebben, maar door langdurig pilgebruik (vaak in combinatie met andere stressgerelateerde klachten) niet of nauwelijks menstrueren. Geweldig is het dan om te zien dat vrouwen (mede) door de behandelingen weer in balans komen en er weer een menstruatie en een eisprong op gang komen. Als ze dan zwanger worden ben ik net zo blij als zij zijn!! Een grote eer is het om ze te mogen begeleiden gedurende de zwangerschap en als de baby dan geboren wordt voelt het een beetje als ‘eigen’. Je ontwikkelt een band met de vrouwen en vaak komen ze na de bevalling terug voor een ‘onderhoudsbeurt’. De baby krijgt dan een babymassage of men volgt een cursus babymassage.

In dit werk ligt mijn hart en mijn ziel en ik merk dat aan de behandelingen die ik geef en aan de reacties van de vrouwen. De verdieping richting zwangerschapsreflexologie was een goede keuze en ik vind het een grote eer om deel uit te mogen maken van het proces rondom zwangerschap en bevalling.

Thérèse Weltens

http://www.reflexologietherese.be
Belgie

 

Door de positieve respons van de zwangere patiënten ben ik samen met enkele collega vroedvrouwen door het ziekenhuis in de gelegenheid gesteld om de cursus zwangerschapsreflexologie bij Carla Huis in 't Veld te gaan volgen. Daarbij hebben we onder andere gewerkt vanuit het boek: Reflexology a tool for midwives van Susanne Enzer. In onze nieuwe verloskamers is alles gericht om de arbeiden en bevallingen zo natuurlijk mogelijk te laten gebeuren, dus reflexologie past zeer goed in dit kader om de arbeid op een natuurlijke manier te stimuleren en te laten verlopen. In samenspraak met mijn dienstoverste en de verantwoordelijke arts hebben we de bezoekers op de opendeurdag, samen met enkele collega reflexologen van de VZW Voetspiegel, een namiddag reflexologie aangeboden in de heerlijke relaxzetels in ons nieuw complex. (zie foto 1. geïnspireerd door de Lafuma zetel en voor de 7 verloskamers zijn 7 speciale zetels gemaakt).

De respons van de bezoekers was er een van grote belangstelling en vooral van verwondering dat zoiets in een regulier ziekenhuis mag en kan gebruikt worden. We hopen van harte dat dit initiatief opvolging krijgt op meerdere plaatsen en dat reflexologie stilaan op meer waardering kan gaan rekenen.

N.b. In België wordt een andere terminologie gebruikt dan in Nederland, dus lees eventueel in bovenstaande tekst voor:
*Arbeid = de actieve fase van de bevalling wanneer de weeën doorzetten.
**Bevalling = de uitdrijvingsfase genoemd.

bottom of page