top of page

Professionals over reflexologie

Verloskundigenpraktijk De Bron - Diessen

Als verloskundigen zijn wij erg tevreden met de zwangerschapsreflexologie die door Carla Huis in ’t Veld aangeboden wordt. Enkele jaren terug hebben wij vanuit ons vakgebied voor het eerst kennis gemaakt met haar behandelingen. Carla is op een zeer professionele wijze met haar vak bezig en heeft een fijne uitstraling en warme persoonlijkheid.

Enkele jaren terug stonden wij nog vrij sceptisch tegenover voetreflexzonetherapie in relatie tot zwangerschap. Inmiddels weten we dat voetreflexzonetherapie een methode is waarbij op en onder de voet bepaalde zones (plekken) worden ingedrukt, behandeld en gemasseerd. Deze zones zijn reflexpunten die corresponderen met alle zones in het lichaam, zoals organen, spieren en zenuwen. Voor “onze zwangere vrouwen” betekent het vaak een effectieve, milde en verantwoorde behandelwijze van klachten. Denk hierbij aan misselijkheid in het begin van de zwangerschap, emotioneel uit balans zijn, extreme vermoeidheid, hoge bloeddruk, veel vocht vast houden, etc. Carla heeft zich gespecialiseerd in zwangerschapsreflexologie . Ze helpt onze zwangere vrouwen regelmatig bij klachten maar ook bij stuitliggingen. Het lukt soms door prikkeling van bepaalde zones om het kindje spontaan te laten draaien.

Als verloskundigen hebben wij een basiscursus speciaal voor verloskundigen bij Carla gedaan. We kunnen hierdoor zelf ook bepaalde 'handgrepen' rondom de bevalling toepassen. Ook hierbij hebben we ervaren dat het een positief effect heeft. Soms kunnen we er de weeënactiviteit mee stimuleren of passen we het toe om het kindje beter in te laten dalen of de placenta geboren te laten worden. 

Wij zijn erg enthousiast over de toepassing van zwangerschapsreflexologie en hopen dat wij “de zwangere vrouw” op deze wijze kunnen blijven ondersteunen.
 

Heidi Swanen & Karin Leermakers
Verloskundigenpraktijk “de Bron”.

Verloskundigenpraktijk Vivre - Valkenswaard e.o.

Een geruim aantal jaren geleden zijn wij onze samenwerking met Carla Huis in ’t Veld gestart. Inmiddels werken we al geruime tijd met volle tevredenheid met Carla samen. Wij sturen zeer regelmatig cliënten met allerlei klachten, zoals misselijkheid, hoofdpijn, vermoeidheid, maar ook stuitligging en overtijdsbehandelingen naar haar toe. Onze cliënten zijn zeer te spreken over de behandelingen en de resultaten.

Bovendien wordt een reflexbehandeling ook als ontspannend ervaren. Inmiddels heeft één van ons de zwangerschapsreflexologie cursus voor verloskundigen bij Carla gevolgd. Een zeer leerzame en nuttige cursus die je als verloskundige extra handreikingen geeft voor tijdens een bevalling. Wij hopen nog vele jaren op een prettige samenwerking met Carla.
 

Nicole Martens, 
Femke van Son
Annelies Penders

Verloskundigenpraktijk Vivre 

Verloskundigenpraktijk Puur - Veldhoven

Ruim 15 jaar verwijzen wij met volle tevredenheid regelmatig cliënten naar Carla Huis in ’t Veld voor zwangerschapsreflexologie. We hebben de ervaring dat Carla op een deskundige en professionele manier met haar vak bezig is en zwangere vrouwen behandelt en ondersteunt wanneer dat mogelijk is.

Vaak wordt de zwangerschap zonder problemen doorlopen. Regelmatig komt het toch voor dat zwangere vrouwen last hebben van klachten zoals misselijkheid, vermoeidheid, hoofdpijn of vocht vasthouden. In deze gevallen kan Carla middels reflexologie op een verantwoorde en effectieve manier vaak zorgen voor vermindering van de klachten.

Reflexologie vervangt niet het medische beleid, maar kan hier wel een mooie aanvulling op zijn.

In het geval van stuitligging lukt het soms door prikkeling van drukpunten het kindje spontaan te laten draaien en kan een medische draaipoging achterwege blijven.

Ook wanneer er sprake is van een zwangerschapswens kan Carla behandeling bieden. Soms gaat hier een lange periode aan vooraf wat verdriet en stress met zich mee kan brengen bij zowel de vrouw als de man. De oorzaken die hieraan vooraf gaan zijn erg divers. Met behulp van fertiliteitsreflexologie kunnen de omstandigheden geoptimaliseerd worden wat de kans op een zwangerschap vergroot.

Het is prettig om cliënten een extra optie te kunnen bieden wanneer medische behandeling (nog) niet noodzakelijk is.

Hopelijk kunnen we onze fijne samenwerking nog lang voortzetten.

Op maandagen is Carla in onze praktijk aanwezig voor behandelingen op afspraak.

Nicole Backx, Malou van Gool, Arlaine van Weert, Monique van Montfoort, Janneke Bergmans en Michelle Berger
Verloskundigenpraktijk Puur Veldhoven

Reflexologie toegepast in de reguliere Verloskunde
 

Sedert 36 jaar ben ik werkzaam in de verloskamer en op de kraamafdeling van ZOL Ziekenhuis Campus St. Jan te Genk (België) en de laatste 6 jaar gebruik ik reflexologie tijdens de arbeid* ter voorbereiding van de bevalling**.

Door de positieve respons van de zwangere patiënten ben ik samen met enkele collega vroedvrouwen door het ziekenhuis in de gelegenheid gesteld om de cursus zwangerschapsreflexologie bij Carla Huis in 't Veld te gaan volgen. Daarbij hebben we onder andere gewerkt vanuit het boek: Reflexology a tool for midwives van Susanne Enzer. In onze nieuwe verloskamers is alles gericht om de arbeiden en bevallingen zo natuurlijk mogelijk te laten gebeuren, dus reflexologie past zeer goed in dit kader om de arbeid op een natuurlijke manier te stimuleren en te laten verlopen. In samenspraak met mijn dienstoverste en de verantwoordelijke arts hebben we de bezoekers op de opendeurdag, samen met enkele collega reflexologen van de VZW Voetspiegel, een namiddag reflexologie aangeboden in de heerlijke relaxzetels in ons nieuw complex. 

De respons van de bezoekers was er een van grote belangstelling en vooral van verwondering dat zoiets in een regulier ziekenhuis mag en kan gebruikt worden. We hopen van harte dat dit initiatief opvolging krijgt op meerdere plaatsen en dat reflexologie stilaan op meer waardering kan gaan rekenen.

Vroedvrouw/ reflexologe Thérèse Weltens

P.s. In België wordt een andere terminologie gebruikt dan in Nederland:
*Arbeid = de actieve fase van de bevalling wanneer de weeën doorzetten.
**Bevalling = de uitdrijvingsfase genoemd.

Reflexzonetherapeut Marieke de Wever

In de praktijk ervaar ik dat met name vrouwen behoefte hebben aan ondersteuning in de vorm van aandacht voor hun lichaam op een positieve, voedende manier.

Problemen met vruchtbaarheid kunnen veel spanning en onzekerheid geven, wat het hele proces juist ‘weer in de weg kan gaan zitten’.

Dit is het geval bij vrouwen en mannen met een zwangerschapswens bij wie dit niet meteen lukt en ook bij mensen, met name vrouwen, die een vruchtbaarheidstraject in het ziekenhuis doorlopen. Het kan zijn dat de zwangerschap meer een ‘technisch’ onderwerp wordt en aandacht voor de gevoelens van bijvoorbeeld onzekerheid en teleurstelling kunnen daardoor op een tweede plaats komen. Dat kan ook weer spanning op gaan leveren.

Het fijne van fertiliteitsreflexologie vind ik dat je meerdere technieken ( voetreflex, buik massages, oormassages, lymfedrainages, moxa) kan inzetten en het mogelijk is behandeling op die manier heel mooi af te stemmen op de behoefte en de vraag van de cliënt op dat moment.

Ik wens dat het zover komt dat fertiliteitsreflexologie als ondersteunende therapie standaard aangeboden gaat worden aan iedereen die zich aanmeldt voor een vruchtbaarheidsbehandeling in ziekenhuizen of klinieken.

 

Reflexzonetherapeute Marieke de Wever

bottom of page